Hoefijzers in japan

Het boek dat het paard een stem geeft

HET PAARD KRIJGT EEN STEM

De (debuut)roman Hoefijzers in Japan is een semi-fictieve biografie en uit het leven gegrepen. Het is een waargebeurd levensverhaal vol emotie, over de hartroerende verbintenis tussen een meisje en haar paard. Mijn dochter (‘Shari’) en ikzelf (‘Laura’) zijn twee van de drie hoofdpersonages. De derde hoofdpersonage is het paard (‘Blanche’). Ik heb geprobeerd om de mogelijke gedachten en gevoelens van het paard te verwoorden, waardoor het paard 'een stem' heeft gekregen. Aspecten als hooggevoeligheid, spijt, afscheid, loslaten en onvoorwaardelijke liefde zijn de ‘rode draad’ in het verhaal.

GERED VAN DE SLACHT

Het ontstaan van Hoefijzers in Japan vindt zijn oorsprong in de komst van een talentvolle, maar getraumatiseerde merrie, die gedoemd was tot de slacht. Ze kwam in ons leven toen ze vijf jaar oud was en mijn dochter twaalf jaar. Allebei erg sensitief en in een levensfase, waarin ze erg onzeker waren vanwege nare dingen die ze allebei in hun jonge leven hadden meegemaakt. Toen ze de kans kregen samen op te groeien, kwamen allerlei onzekerheden en angsten naar voren. Het was een leerzame periode, waarin ze elkaar spiegelden en al snel een intense band ontstond. Moeilijke situaties werden overwonnen en onzekerheid maakte plaats voor zelfvertrouwen. De onvoorwaardelijke liefde voor dit paard was de drijfveer om samen door te gaan.

CHRONISCH ZIEK

Toen mijn dochter chronisch ziek werd door een besmetting van de Lyme bacterie, viel haar droom in duigen om een succesvolle toekomst op te bouwen met haar merrie. We hebben toen een drastisch besluit moeten nemen, welke gepaard ging met veel verdriet, frustratie en emotie. Met name de dramatische manier, waarop het paard bij ons is weggegaan, heeft mij ertoe gezet om alles op te schrijven en te verwerken in de roman Hoefijzers in Japan.

EEN VERVOLG

Er is de afgelopen vier jaren genoeg stof tot schrijven ontstaan voor een mogelijk vervolg. Het is nog niet zeker of er een tweede boek zit aan te komen, maar het zit wel 'in de pen'. Hiervoor moeten we afreizen naar Japan.

Bestel het boek in Nederland BEstel het boek in Belgie